Credinţe şi tradiţii populare

Comuna Ponoarele ¦ Credinţe şi tradiţii populare

Hora din faţa bisericii, la cununie Prezenţa folclorului nu se rezumă însă numai la elementele exterioare de recuzită, ci se manifestă prin promovarea unor valori autentice ale cântecului nostru popular. De aici vine o variantă a “Mioriţei”, numită “Badu”, despre care C.D. Ionescu spunea:

“Poate o va fi încherbat, o va fi adunat cu răsufletul poetic anevoios vreun păstor din acele părţi ale Ponoarelor. Cu sufletul sărac şi cu mijloace poetice ca şi locurile lui de obârşie”.

Rapsodul Nelu Dumitraşcu mai cântă şi azi variantele “Oiţă Beluţă” şi “Cântecul lui Mantu”, care au fost preluate de soliştii mai tineri: Ion Raicu, Mariana Blidaru, Camelia Ticuşi ori Nebunu Aurelia câştigătoarea Marelui premiu la ediţia din anul 2003 a festivalului “Munte, munte, brad frumos”, desfăşurat la Baia de Aramă.

Aici s-au păstrat, nu numai cântecele, ci şi credinţele, superstiţiile şi tradiţiile, sărbătorile băbeşti (Circovii şi Vinerea Ciumii şi colindeţii sau piţărarii).Slobozitul Izvorului

Mai sunt prin sate femei care ştiu să descânte (de deochi, de izdat ori de soare sec), iar obiceiurile legate de nuntă precum: adăpatul miresei ori urcatul în prăjină se mai păstrează şi acum.

Şi riturile legate de înmormântare sunt bine conservate. Nimic nu e mai cutremurător în acest ritual decât strigătul zorilor, elegii cu rost magic precis şi cu o valoare poetică inestimabilă, păstrate în toate satele comunei.

Zorile, slobozitul izvorului şi hora de pomană sunt posibile relicve ale unui cult străvechi, după cum arăta filozoful C.Noica.Sărbătoarea Liliacului

Lor li se adaugă cultul naturii şi al muntelui a căror expresie a rămas sărbătoarea liliacului, care reprezintă o adevărată invitaţie a omului de a participa la bucuria renaşterii naturii precum arată şi numeroasele cântece populare închinate acestei minunate zone etnofolclorice:


“Vino, mândro, la Ponoare
C-a dat liliacu-n floare.
Liliacu-a înflorit,
Acu-i vremea de iubit.
Pe Valea Prislopului
Să-i dăm drumul dorului”.