Peştera Bulbei

Comuna Ponoarele ¦ Peştera Bulbei
PEŞTERA BULBEI <Înapoi
Peştera Bulbei

Cunoscută şi sub numele de Peştera Mare sau Peştera de la Baia, ea se întinde de fapt sub teritoriul comunei Ponoarele, sub dealurile Brăzişori şi Cornet, pe o distanţă de peste 1.500m lungime. Intrarea prezintă mai multe dificultăţi, fiind o peşteră încă activă prin care curge firul apelor venite din cele două Zătoane. Ea este structurată în trei etaje. Primul etaj, cel activ, care constituie traseul principal, are o lungime de 950m. Etajul al doilea, numit etajul subfosil, în care apele ajung numai în perioada când lacul este plin, are 1.200m şi cuprinde galerii de mare frumuseţe, cum este Galeria cu Anastomoze. Diferenţa de nivel dintre cele trei etaje este de 20 − 25m, iar accesul în galeriile superioare se face printr-un loc numit Balconul. Galeria Fosilă are o lungime de 1.250m fiind cea mai interesantă din întreaga peşteră. Aici se află Galeria Vălurilor de Cristal, o lume cu adevărat mirifică aşa cum o descriu specialiştii:

“De taverne atârnă, de o parte şi de alta, lame de înălţime variabilă, unele monocrome gălbui, roşcate sau alburii, altele învârstate, cu dungi, cu benzi, unele mai late, altele mai înguste ce merg paralel cu tavanul şi cu marginea inferioară a Vălului ca splendite fote maramureşene în care domină nuanţele de roşu, galben şi brun. Aceste ciudate dungi nu evidenţiază decât momente de încărcare a soluţiei ce s-a prelins cu diverşi oxizi de fier”. (M.Bleahu, Cr.Lascu).

Însumănd peste 4.860m de galerii, peştera se caracterizează prin armonie şi are o personalitate distinctă în întreg carstul românesc. Ea poate fi vizitată numai când apele Zătonului seacă şi permit intrarea şi depăşirea celor două sifoane.