Aşezare geografică

Comuna Ponoarele ¦ Aşezare geografică

Imagine din Podişul Mehedinţi. Dacă vrei să ai o imagine de ansamblu a Plaiului Cloşani, nu e nevoie să te cufunzi neapărat în hărţi şi studii de specialitate. E suficient într-o zi senină să urci pe Piatra Cloşanilor, pe Vârful lui Stan, ori pe alte înălţimi de dincoace de minunata vale a Cernei şi să priveşti ţinutul.

Atunci ai posibilitatea de a vedea reliful vălurit, care se profilează asemenea unui amfiteatru coborâtor către Dunăre:Cornetu Cerboanei(803m), Babele(771m), Vârful Înalt(748m), Cioaca(644m), Cula(612m), Steiul Ponorii(597m), Cuca Inoanii(568m), Dealul Mare(568m), Dochiu(474m).

Schiţa comunei Ponoarele

Câteva din aceste înălţimi aparţin comunei Ponoarele care se învecinează în partea de nord cu Obârşia Cloşani, la nord-est cu Baia de Aramă, la sud cu comuna Bala, iar la vest cu Izverna. Situată la latitudinea de 44°58'22” şi longitudinea de 22°45'56”, comuna se compune din 15 sate mici, risipite pe dealuri şi văi: Băluţa, Ceptureni, Cracul Muntelui, Delureni, Gărdăneasa, Gheorgheşti, Ludu, Proiteşti, Răiculeşti, Valea Ursului, Şipot. Unele grupuri de case au constituit cătune şi mai poartă chiar acum nume distincte, deşi au fost asimilate de satele limitrofe: Arţaru, Baloşi, Martineşti, Tihoi, Poeni.

Suprafaţa totală a comunei este de 44 Km2, iar reliful este sărăcăcios format din cornete calcaroase peste care s-a depus un strat subţire de sol permiţând dezvoltarea unei vegetaţii pitice. Dintre speciile floristice rare, menţionăm laleaua neagră, de tip sălbatic, din care se păstrează puţine exemplare. Şi fauna are un specific al ei fiind caracterizată prin prezenţa unor animale mici care pot supravieţui în aceste locuri. Vipera cu corn şi broasca ţestoasă se numără printre acestea fiind ocrotite de lege.

Dealurile, numite popular craci (Cracul Muntelui, Cracul Făsuiului, Cracul lui Ianăşi) sau culmi(Culmea Belii, Culmea Gevrinului) alternează cu văi (Valea Mare, Valea Vulpii, Valea Băluţii, Valea lui Borloveanu). Majoritatea văilor au apă destul de puţină care seacă în timpul verii. Cel mai important curs de apă vine chiar de sub Steiul Ponorii şi se pierde în ponorul din Zătonul Mic.

Alte izvoare sunt cele care vin de la Şipot şi de la Gheorgheşti absorbite de celălalt ponor prin care se scurg apele Zătonului Mare. Clima este în general blândă, iar regimul precipitaţiilor este normal, mai bogat în lunile de primăvară şi de toamnă. Verile sunt secetoase şi vegetaţia de pe cornete se usucă şi dispare.